The White Retreat by CaSA

This tiny 388 sq ft apartment located in Barcelona, Spain was recently completed by Colombo and Serboli Architecture (CaSA).

Description by the architect: The renovation of this 36 square meters apartment came with a defined brief. The client came to us with very clear ideas for his small property. The apartment, located in the city centre of the coast town of Sitges (a few steps from the beach) is completely introverted, facing only an interior courtyard. The lack of views is compensated by silence and light.

White apartment Barcelona 1

The client envisioned a peaceful, open and essential space, furnished with a few carefully selected objects; contemporary artworks, some books, and his records. In sum, a peaceful place for introspection, flooded with light. An extremely reduced budget asked for simple, inexpensive solutions. The space is conceived through three different blocks: the bathroom/kitchen block, the living/bedroom one and the third, external, the terrace. The last two are extremely permeable, only divided by a large window and a long, oversized louvers one on the bedroom side, both existing elements that were preserved. The big opening connects a small terrace (11 square meters), unified with the interiors through the use of the continuous white resin flooring and a blank parasol that provides privacy while diffusing the daylight. Indoor and outdoor are therefore connected as a continuous living space.

White apartment Barcelona

White apartment Barcelona3

White apartment Barcelona4

White apartment Barcelona5

White apartment Barcelona6

White apartment Barcelona9

White apartment Barcelona11

White apartment Barcelona12

The Quaderna table (Superstudio 1970), a piece our client desired to incorporate since the project started, inspired the tiles that clad bathroom/kitchen block. The white matt 3x3cm tiles reproduce the table’s grid and are the only texture allowed in the whole project. This block is connected with the living/bedroom area through an opening that reveals the tiles used inside the bathroom. The same texture was also used inside the kitchen unit, creating a continuous spatial sequence through the consistency of texture, which appears once opened its horizontal bookdoor.

All the lighting has been solved through the use of florescent tubes, hidden into the kitchen shelves or displayed like in the bathroom. A line of florescent light suspended on the window frame dividing living and terrace illuminates the indoor and the outdoor space, unifying them.

White apartment Barcelona7

White apartment Barcelona8

White apartment Barcelona10

White apartment Barcelona13

 

Via: Homeadore.com

Architects: cargocollective.com

Leave a comment