Casa GG by Alventosa Morell Arquitectes in Barcelona

Six timber boxes protrude from the sides of this house in the hills north of Barcelona by Alventosa Morell Arquitectes.

Spanish firm Alventosa Morell Arquitectes designed Casa GG for a family who wanted to move away from the city.

Casa GG 1

The brief was to create an inexpensive house, built over a period of just four months. As a solution, the architects designed an energy-efficient Passivhaus – a type of building heated using minimal energy.

Casa GG 9

The firm used recycled spruce wood sourced from the surrounding landscape to construct the six smaller south-facing structures that protrude from the centre of the house.

During the colder seasons, the house can be heated using a single one-kilowatt radiator, in keeping with the ecologically focused nature of the brief. Full-height panes of glass and glazed doors connect the timber rooms, acting like a greenhouse in the winter and retaining warmth.

Casa GG 2

In the summer, the glass doors open out into the garden and allow the family to enjoy the vista of the Montseny mountains (Vallés Oriental, Barcelona) in the distance.

Casa GG 3

Casa GG 4

Casa GG 5

Casa GG 7

 

 

Via: dezeen.com

Leave a comment