MMMMMS House by Anna and Eugeni Bach, in Girona

From the architect. The MMMMMS house is placed at the outskirts of Camallera (Girona), in a recent development area facing the village. Due to the location, the house is openly visible from the village.

1. MMMMMS House

2. MMMMMS House

The local building regulations are straightforward, specifying mere general characteristics for the new houses, such as stone cladding, or sloped roofs with “arab” tiles. The main aim of these regulations is to lead new buildings to look like old rural houses, the so called Catalan “masias”.

3. MMMMMS House

The aim of the project was not to think of the “masia” as an isolated building, but as one that makes sense in a rural landscape and on the agricultural land. The traditional Catalan house would not make sense without its true agricultural context; even less when there are 20 similar houses in an area of just 10 hectares.

4. MMMMMS House

Therefore, rather than portraying a traditional rural house, the project looks for another type of a relationship to the countryside, making a connection to the farm storages around this area.

5. MMMMMS House

The spatial organisation of the house follows the logic of a warehouse, generating a large volume within which smaller units are placed, to offer intimacy. Bedrooms, kitchen and bathrooms are placed in “boxes” inside the “storage”. Between these, crossed views and circulations offer direct relationships to the landscape around the house.

6. MMMMMS House

The circulation space inside the house can be understood almost as an exterior space, while the boxes, are places for being “inside”. The height of the common spaces, and their direct relationship with the outside, make you feel as if you were in an open space all the time, enjoying the surrounding landscape and nature.

7. MMMMMS House

Following these ideas, the house vanishes at one end. Here the exterior space is under a canopy, which offers shade, views, and a central space for the house, again, outside.

8. MMMMMS House

9. MMMMMS House

The house has been designed to be a low energy building. For the hot seasons we have planned a system for crossed ventilation via small openings in the façades and north-oriented skylights, which allow very comfortable temperatures without any need for air conditioning. For the winter, the house has increased wall thickness and insulation, and the heating is provided by a high performance wood-chip heater, which is connected to solar panels, also supplying hot water.

10. MMMMMS House

11. MMMMMS House

The rainwater is collected under an underground water tank, which provides “grey” water for the garden and toilets. All the materials for the construction are sourced from local producers and suppliers.

12. MMMMMS House

 

Via: archdaily.com,
Architects: annaeugenibach.com

One thought on “MMMMMS House by Anna and Eugeni Bach, in Girona

  1. Hazel Duffy

    Dear whoever this May concern,

    Myself and my friend have just recently moved to Barcelona and are very interested in your place please email me with the following...

    Are bills included?
    Is it furnished?
    Which metro ststion is it near?

    Best regards

    Hazel duffy

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *